Перейти к содержимому страницы.

Павлодар педагогикалық университетінің ғалымдары өндіріске арналған шайлардың жаңа түрлерін ойлап тапты

12.11.2021

Павлодар педагогикалық университетінің жаратылыстану жоғары мектебінің профессорлары Алиясова Валентина Нурмагамбетовна мен Тарасовская Наталья Евгеньевна өздері ойлап тапқан шайлардың жаңа түрлерін ұсынды.
Нұр-сұлтан қаласында "Сандық" компаниясының креативті директоры Әйгерім Мұсағажиновамен бірлесіп ұйымдастырылған іс-шараға отандық бизнес өкілдері, Түркия мен Украинадан осы саладағы мамандар қатысты.
Тұсаукесерге қатысушылар Павлодар жоғары оқу орнының ғалымдары өңірлік өсімдік шикізаты негізінде шығарған шай және кофе сусындарынан дәм татуға мүмкіндік алды.
Кездесу қонақтары мен мамандар ұсынылған дәм мен хош иістердің алуан түрлілігіне таң қалды. Кездесу барысында пікір-талас өтті, қатысушылар өзара пікір алмасып, ой бөлісті. Өндірістік сынақтар үшін ұсынылған үлгілердің 5 атауы іріктелді. Алдағы жұмыс пен жемісті ынтымақтастықтың басымдықтары белгіленді.

Жаратылыстану жоғары мектебінің профессоры Валентина Алиясованың айтуынша, ғалымдар бірнеше жылдан бері татымды-хош иісті шөптерді пайдалана отырып, өңірлік өсімдік шикізатына шай, шай сусындарының бірегей рецептурасын әзірлеумен және енгізумен айналысып келеді. "Сонымен қатар, біз аймақтағы өсімдіктерді кофе мен кофе сусындарын алмастырғыш ретінде пайдалану мақсатында зерттейміз", - дейді Валентина Нұрмағамбетқызы.

Биолог ғалымдар алғаш рет өнеркәсіптік өндіріс үшін шай сусыны үшін шикізат ретінде жидектерді емес, жақсы органолептикалық қасиеттері бар және биологиялық белсенді заттар кешені бар бөріқарақат жапырақтарын қолдануды ұсынды. Бұл шөп шайын таңертеңгі тоник ретінде қолдануға болады. Оны холецистит, интоксикация, өт тоқырауы және басқа аурулар үшін дәрілік мақсаттарда қолдануға болады. "Бірақ бұл шайды кешке ішуге кеңес бермейміз. Ол дененің функцияларын белсендіреді, сонша қуат береді, сіз ұйықтай алмайсыз", - дейді профессор Тарасовская Наталья Евгеньевна.

Бизнес өкілдері ғалымдардың әзірлемелеріне қызығушылық танытты, олардың кейбіреулерімен қарым-қатынас орнатылуда, олар болашақта белсенді ынтымақтастыққа айналуы мүмкін, оның барысында ғылыми деректер мен зерттеу нәтижелеріне негізделген ақпарат, білім алмасу жүзеге асырылады.